Leerlingen onderzoeken vrijetijdsaanbod voor jongeren

Leerlingen van klas 3 vmbo-tl van Groevenbeek Putten onderzoeken of het vrijetijdsaanbod in Putten past bij de wensen van jongeren. De groepjes leerlingen kijken naar sport, kunst en cultuur, horeca en openbare ruimte. Dit project is onderdeel van hun lesprogramma. Groevenbeek Putten heeft de gemeente Putten benaderd om de opdrachtgever te zijn. De resultaten presenteren ze later aan de gemeente.

Interviews en gastles

Om een goed beeld te krijgen, gaan de leerlingen een onderzoek uitvoeren. Voordat ze starten aan het interview hebben de leerlingen wethouder Jim van den Hoorn en beleidsmedewerker Hilbrand Rozema geïnterviewd. Zo konden de leerlingen vragen waar ze rekening mee moeten houden in hun onderzoek.

Wethouder Van den Hoorn gaf daarnaast een gastles in de raadzaal om het project toe te lichten. Van den Hoorn: "We vinden het belangrijk om jongeren te betrekken bij ons beleid. Hun ideeën helpen ons om het vrijetijdsaanbod beter te maken."

Onderzoek

Groevenbeek Putten vindt het belangrijk dat leerlingen leren hoe onderzoek werkt en hoe ze resultaten presenteren. Docent Joey van de Beek: "Het is een betekenisvolle opdracht waar de leerlingen zelf gaan nadenken en onderzoeken wat er kan worden verbeterd in de gemeente Putten aan vrijetijdsaanbod."

Presentatie van resultaten

Na het onderzoek presenteren de leerlingen hun bevindingen. Ze geven aan wat goed werkt en waar verbeteringen mogelijk zijn. De gemeente kan deze informatie gebruiken om het vrijetijdsaanbod beter aan te laten sluiten bij jongeren. Dit sluit ook aan bij het OKO-beleid, dat inzet op kansen voor jongeren en een leefbare gemeente. Met OKO (Opgroeien in een Kansrijke Omgeving) wil de gemeente de jongeren bevorderen tot een gezond en kansrijk opgroeien. Dit is ook meegegeven in het interview met de leerlingen.

Leerzame ervaring

De projectopdracht geeft jongeren de kans om kennis te maken met het werk van de gemeente. Ze leren hoe beleid wordt gemaakt en hoe inwoners daarbij betrokken worden. Dit sluit aan bij het coalitieakkoord, waarin een open bestuurscultuur en participatie van inwoners belangrijke punten zijn. Dit project sluit ook aan bij de doelstelling van het collegeprogramma om inwoners actief te betrekken bij de vorming van plannen.