Landschapselement

Vroeger waren er veel landschapselementen, van struiken en hagen tot poelen. De elementen hadden toen een functie voor de boer. De struiken waren prikkelend en hielden het vee op het weiland, de poelen waren drinkplekken voor de koeien en schapen en de hoge boom op het erf hielp de bliksem op te vangen en gaf schaduw. Nu hebben boeren veel meer opties om dit te regelen. Zo zijn er elektrische hekken, waterbakken en een bliksemvanger op het dak. De natuurlijke elementen zijn niet meer nodig.

Toekomstige landschap 

Voor het landschap van de toekomst zijn er genoeg redenen te bedenken waarom de landschapselementen wél nodig zijn. De dieren die we kennen van ons buitengebied zijn namelijk afhankelijk van deze elementen. Denk aan libellen, vlinders, marters, vleermuizen en een tal van vogels. Het plaatje van vroeger, zoals je dat kent van oma en opa, was gebaseerd op deze elementen. Hokjes van bomen, struiken en singels langs de weilanden en wegen. De boerenschuur met fruitbomen, en een grote eik.  

De afgelopen 50 jaar is dit landschap langzaam omgetoverd naar een meer open landschap. Veel houtwallen en hagen zijn verdwenen en de weilanden bieden geen goede plek meer voor veel weidevogels. Verbindingen zijn weg en er ontstaan eilanden waardoor veel dieren de oversteek niet meer kunnen maken. Het gevolg: diersoorten verdwijnen.   

Herstel van elementen 

De overheid werkt op verschillende manieren aan herstel.  

  • Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), partners met “samen voor biodiversiteit”.
  • De provincie Gelderland heeft streekgidsen uitgebracht die helpen om de belangrijkste punten onder de aandacht te brengen.  
  • Stichting Landschapsbeheer Gelderland werkt in heel Gelderland aan herstel van deze elementen samen met gemeenten, organisaties en inwoners. Ook is hun pagina een bron van tips en voorbeelden van hoe een cultureel en biodivers landschap eruitziet. Zij hebben zelfs een ambassadeur die de inwoners van putten kan helpen met vragen.  

Landschapsontwikkelingsplan 

De gemeente Putten heeft zelf in het verleden een Landschapsontwikkelingsplan opgesteld. Hierin staan veel ideeën beschreven die nu nog steeds bijdragen aan het landschap van de toekomst.  

Het doel is om een sterk en met elkaar verbonden landschap te creëren. Met de Regio Foodvalley is afgesproken dat we ons inzetten om minstens 10% kwalitatieve groenblauwe dooradering te halen in 2050. Dat betekent dat het groen en het blauw in onze natuur nauw met elkaar verbonden zijn. Om dit te bereiken is de inzet van inwoners van Putten onmisbaar.  

Benieuwd hoe inwoners kunnen bijdragen? Door mee te doen aan Putten in het Groen, bijvoorbeeld. Dit is een subsidie om bij inwoners inheemse beplanting toe te voegen aan hun perceel. Dit wordt ieder jaar in Putten georganiseerd. Ook in 2025 hopen we weer een nieuwe ronde te starten. Hierover informeren wij u later.  

Meer informatie