Biodiversiteit
-
Natuurvriendelijk isoleren
U wilt uw huis isoleren? Dat is een heel goed idee als het gaat om een duurzame maatregel en het besparen van kosten. Maar voordat u begint is het goed om te onderzoeken welke dieren bij u in de spouwmuur leven.
-
Compost
De tuin van de toekomst wordt gevoed door uw eigen afval. Namelijk door uw eigen compost. Compost is een mengsel van etensresten, bladeren, gras en takken dat wordt afgebroken door bacteriën en schimmels. Vooral bij een tuin met veel groen en bladafval kan dit al snel een flinke composthoop opleveren.
-
Ecologisch beheer bermen
Ecologische bermen zijn als de snelweg voor insecten. Langs onze eigen wegen geven we de insecten in de berm een extra kans. De bermen van de toekomst zijn in plaats van groen en hetzelfde, gekleurd en vol met verschillende planten en kruiden.
-
Geveltuin
Geveltuintjes zijn eigenlijk als plantenbakken in de straat. Ze bieden een optie om te vergroenen bij huizen zonder tuin. De gemeente heeft hiermee in 2023 een succesvolle test gedaan. In de Weverstraat zijn er toen verschillende tuintjes aangelegd. Mocht u hierin geïnteresseerd zijn, neem eens een kijkje.
-
Landschapselement
Vroeger waren er veel landschapselementen, van struiken en hagen tot poelen. De elementen hadden toen een functie voor de boer. De struiken waren prikkelend en hielden het vee op het weiland, de poelen waren drinkplekken voor de koeien en schapen en de hoge boom op het erf hielp de bliksem op te vangen en gaf schaduw. Nu hebben boeren veel meer opties om dit te regelen. Zo zijn er elektrische hekken, waterbakken en een bliksemvanger op het dak. De natuurlijke elementen zijn niet meer nodig.
-
Soortenmanagementplan (SMP)
Bij het wakker worden met het slaapkamerraam open zijn we in Putten gewend aan het fluiten van de vogels. Overdag zien we de vogels om ons heen. En als we geluk hebben, zien we in de schemeravond zelfs een vleermuis door de wijk heen vliegen. Maar ook egels en eekhoorns zien we in onze tuinen rondscharrelen. De insecten in en om ons huis zijn op hun beurt weer het voedsel voor de vogels en de vleermuizen.
-
Groen dak
Meer mensen in Putten betekent meer gebouwen, dat is logisch. Meer gebouwen betekent minder ruimte voor natuur. Niet alleen de inwoners, maar ook de beesten hebben hier last van. Gelukkig zie je op steeds meer plekken dat er daarom bewust ruimte wordt gemaakt voor de natuur.
-
Volkstuin
Het gevoel van gemeenschap en groen is bijna nergens zo intens als bij een volkstuin. Samen werken aan kleinschalige groei van planten, kruiden, groenten en fruit. Ook in deze tuinen kan de biodiversiteit hoog zijn.