Stooktips voor houtkachel en open haard

Hebt u een open haard of houtkachel? Of denkt u erover om er één te kopen? Een vuurtje stoken kan gezellig zijn, maar voor het milieu en de gezondheid zijn houtkachels en openhaarden niet goed. Het kan leiden tot stankoverlast en luchtvervuiling, zoals fijnstof. Kiest u ervoor om tijdens koude dagen de open haard of kachel aan te steken, gebruik dan de onderstaande tips om veilig en schoon te stoken.

Stooktips

 1. Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het dan minstens 2 jaar.
 2. Gebruik nooit geverfd hout, geïmpregneerd hout of platen (daarin zitten veel lijmstoffen). Bij verbranding kunnen zeer schadelijke stoffen vrijkomen.
 3. Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas.
 4. Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan luchtvervuiling veroorzaken.
 5. Gebruik haardhout uit duurzaam beheerde bossen. Let op het FSC- of PEFC-keurmerk, alleen dat garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerd bos.
 6. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout. Schuif niet de luchttoevoerklep dicht ('smoren'): het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
 7. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen.
 8. Ventileer uw huis tijdens het stoken. Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden.
 9. Controleer of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is.
 10. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. De schoorsteenveger verwijdert het vuil in de schoorsteen, maar controleert de schoorsteen ook op loszittende delen en scheuren.
 11. Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag. Zo blijf je vrienden met de buurt.

Schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand is te herkennen aan een loeiend geluid in het rookkanaal. Het vuur in de haard of kachel is te doven met droog zand. Zorg er daarom voor dat er altijd zand klaar staat. Het vuur in het rookkanaal blijft wel branden. Het is daarom van belang om direct de schoorsteenklep of luchttoevoer te sluiten en de brandweer te bellen via 112. Blus nooit met water! Dit veroorzaakt namelijk enorme stoomvorming. Door die plotselinge druk kan het rookkanaal scheuren en kan er zelfs een explosie ontstaan.

Meer informatie over brandveilig wonen en veilig stoken vindt u op www.brandweer.nl/brandveiligheid.

Uitgelicht