Iedereen alert tijdens de donkere dagen

Inbrekers zijn tijdens de wintermaanden het meest actief in de vooravond. Als het ’s avonds donker is en er brandt op dat moment geen licht in een woning, weet een inbreker dat er niemand thuis is.

Afbeelding: tip tegen woninginbraakAlleen als iedereen alert is tijdens de donkere dagen, kan de politie een vuist maken tegen woninginbraken. Tijdens de donkere dagen, die nog tot en met maart duren, zal de politie plaatselijk meer surveilleren, preventieve acties houden, inbrekers, overvallers en straatrovers extra in de gaten houden en extra energie te steken in het opsporen van daders. Maar niet alleen politiemensen worden tijdens de wintermaanden ingezet op dit ernstige delict. Ook de gemeente zet een extra tandje bij. Daarnaast zijn ook de ogen en oren van inwoners hard nodig om verdachte zaken te melden bij de politie.

Verdachte situatie? Bel 112 bij spoed of heterdaad!

80% van de woninginbraken wordt opgelost door oplettendheid van inwoners. Zij kennen hun buurt immers het beste. Ze weten wie hun buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Mensen kunnen de politie bellen als ze in de buurt situaties zien die ze niet vertrouwen, zoals verdachte personen of vreemde auto’s. Bij spoed of heterdaad kan dat via 112 en anders via 0900-8844. Het helpt de politie enorm als mensen het kenteken van de verdachte auto en/of het signalement van de verdachte persoon aan ons doorgeven. Want: 112, daar pak je ook inbrekers mee!

Preventietips: zorg voor zicht en licht

Een inbreker heeft slechts dertig seconden nodig om in te breken. Als het langer duurt, breekt hij vaak zijn poging af. Een aantal tips om het een inbreker lastig te maken:

• plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het SKG-sterkeurmerk;
  • sluit ramen en deuren goed af. Draai ze op het nachtslot en berg de sleutels op, ook al bent u maar even weg;
  • maak gebruik van tijdschakelaars op uw verlichting. Vaak verlaten mensen in de loop van de dag hun huis om pas in de avond terug te keren in een donkere woning. Dit terwijl verlichting in en om de woning juist kan helpen om inbraken te voorkomen;
  • maak afspraken met uw buren om een oogje in het zeil te houden;
  • zorg ook voor zicht en licht bij uw huis. Gebruik in donkere uren de verlichting bij uw toegangsdeuren en zorg dat inbrekers zich niet kunnen verschuilen achter struiken in met name voor- en zijtuinen. Snoei tijdig.

Op www.politie.nl bij het thema Woninginbraak vindt u meer tips. Bent u toch slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte.

Burgernet

Samen met de gemeente en de politie kunt u werken aan veiligheid in uw buurt. U kunt zich voor Burgernet aanmelden via www.burgernet.nl. Als er een incident is in uw buurt, dan ontvangt u als deelnemer een spraak- of sms-bericht met het verzoek in uw buurt uit te kijken naar een persoon of voertuig.