Afval voorkomen
Laten we goed nadenken voordat we iets nieuws kopen: heb ik dit echt nodig? Koop producten van goede kwaliteit die langer meegaan. Dit helpt om minder afval te creëren en grondstoffen te besparen. En is nog beter voor het milieu dan recyclen. Op de lange termijn kunt u er ook nog eens veel geld mee besparen.
Er zijn steeds meer producten die (bijna) afvalvrij zijn. Denk hierbij aan:
- Plak een Nee/Ja of Nee/Nee sticker op de brievenbus
- Gebruik een blok zeep in plaats van een plastic fles met shampoo
- Vul het zeeppompje met een navulverpakking
- Neem herbruikbare zakjes mee naar werk of school met daarin groente, fruit en brood
- Gebruik een eigen mok voor koffie onderweg of op het werk
- Overweeg eens wasbare luiers en reinigingsdoekjes
Repareren
Probeer kapotte spullen te repareren in plaats van weg te gooien. In het inloophuis in Putten zit het Repair Café voor hulp bij het repareren van je kapotte spullen. In Putten zitten ook verschillende bedrijven die reparatiediensten aanbieden voor kleding, meubels, elektrische apparaten en meer.
Delen
Deel spullen met uw buren, zoals gereedschap of huishoudelijke apparaten. Als u iets maar zelden gebruikt, kunt u zich afvragen of u het ook niet kunt lenen bij één van uw buren. Er zijn ook handige apps voor het aanbieden van spullen die u maar weinig gebruikt.
Voedselverspilling
Voordat we voedsel kunnen opeten heeft het voedsel al een lange weg afgelegd. Het moet namelijk vanaf het land op ons bord terechtkomen. Dat betekent: verbouwen, verwerken, vervoeren, koelen en verhitten. Tijdens dit hele proces verbruiken we veel energie én komen er broeikasgassen vrij. Bovendien is er veel water en land nodig voor de productie van voedsel. Dit heeft een grote impact op het klimaat. Om klimaatverandering tegen te gaan, is het belangrijk dat we zo min mogelijk goed eten verspillen.