Programma

Op deze pagina vindt u het uitgebreide programma van de razziaherdenking.

16.00 uur | Bijeenkomst voor nabestaanden (besloten)

In de representatieve hal van het gemeentehuis is er een besloten bijeenkomst voor nabestaanden van razziaslachtoffers. Het doel van de bijeenkomst is een informele ontmoeting tussen de nabestaanden. Bij de 65-, 70- en 75-jarige herdenking werd deze bijeenkomst door de nabestaanden erg gewaardeerd. Nabestaanden konden zich met maximaal één begeleider opgeven tot en met 15 september. Zij zijn op vertoon van hun toegangsbewijs van harte welkom (ingang Trouwzaal).

16.00 uur | Bijeenkomst voor genodigden (besloten)

In het bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis is er een besloten bijeenkomst voor genodigden. Onder andere de volgende gasten zullen hierbij aanwezig zijn: de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, de Commissaris van de Koning, buitenlandse gasten, bestuurders Putten en omliggende gemeenten. 

17.15 uur | Aankomst Koning Willem-Alexander

Bij aankomst bij het gemeentehuis stapt Zijne Majesteit de Koning uit bij de ingang van de Trouwzaal. De Koning spreekt met vier nabestaanden van de razzia.

17.25 uur | Symbolisch moment met 659 kinderen

Na het gesprek met nabestaanden, wandelt de Koning langs 659 kinderen die opgesteld staan tussen het gemeentehuis en de Oude Kerk. De kinderen, donker gekleed en met een roos in de hand, symboliseren de 659 mannen die op 2 oktober 1944 werden weggevoerd naar Kamp Amersfoort. Zo krijgt iedereen een indruk van het grote aantal mannen dat destijds is weggevoerd. Op het moment dat in de Oude Kerk de herdenkingsbijeenkomst begint, wandelen de kinderen in een stille tocht naar De Vrouw van Putten. In de herdenkingshof leggen zij de rozen in de symbolische graven van buxushagen.

17.30 uur | Herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk

In aanwezigheid van de Koning wordt bij de herdenkingsbijeenkomst de razzia belicht vanuit historisch perspectief, maatschappelijk perspectief en geloofsperspectief. Tussendoor is er muziek (viool, piano en orgel). De bijeenkomst eindigt met het zingen van Psalm 84. Deze psalm zongen de Puttense mannen voordat ze werden weggevoerd.

18.30 uur | Stille tocht

Aansluitend aan de herdenkingsbijeenkomst loopt de Koning mee in de stille tocht van de Oude Kerk naar ‘De Treurende Weduwe’, in de volksmond vaak ‘Het Vrouwtje van Putten’ genoemd.

18.50 uur | Plechtigheid bij De Vrouw van Putten

Tien minuten eerder dan gebruikelijk begint om 18.50 uur de herdenkingsplechtigheid bij De Vrouw van Putten. Koning Willem-Alexander is aanwezig bij deze plechtigheid. Na muzikale bijdragen van Mannenkoor Fontanus en Fanfarecorps Excelsior, wordt 2 minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de razzia.

Daarna volgt de kranslegging. Burgemeester Lambooij legt samen met zijn echtgenote een krans namens het gemeentebestuur. Daarna leggen de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Commissaris van de Koning een krans, gevolgd door Stichting Oktober 44. Vervolgens leggen Anne Tijssen en Jurian van Meerveld uit groep 8 van basisschool De Akker een krans namens alle Puttense leerlingen. Daarna leggen (buitenlandse) genodigden en diverse verenigingen en instellingen een krans of bloemstuk. Tegen het einde van de kranslegging leggen de overige leerlingen uit groep 8 van De Akker een bloem.

Na de kranslegging speelt het fanfarecorps het Wilhelmus. Uit eerbied voor de slachtoffers en hun nabestaanden zingen bezoekers niet mee met het Wilhelmus. Tijdens de plechtigheid wordt – met uitzondering op de aankondigingen tijdens de kranslegging – niet gesproken.

19.30 uur | Vertrek Koning Willem-Alexander en einde herdenkingsplechtigheid

Na afloop van de officiële plechtigheid hebben alle bezoekers de mogelijkheid om bloemen bij het monument te leggen. Ook is de gedachtenisruimte Oktober 44 (Dorpsstraat 127) tot 22.00 uur open voor publiek.