10 manieren om desinformatie tegen te gaan
Op deze pagina leggen wij uit wat desinformatie is en hoe u desinformatie kunt herkennen.
Wat is desinformatie?
Desinformatie is bewust aangepaste en verspreide informatie om mensen te misleiden. Dit wordt gedaan om strategische, politieke of economische doelen te bereiken. Bij de Europese verkiezingen van 2024 kan desinformatie worden verspreid om het vertrouwen in democratische instellingen te ondermijnen of de verkiezingsresultaten te beïnvloeden.
Waarom is het belangrijk om desinformatie aan te pakken voor de Europese verkiezingen?
Desinformatie kan de democratie schaden. Het kan het democratische debat verstoren, groepen tegen elkaar opzetten en burgers verhinderen om een goed geïnformeerde keuze te maken.
10 manieren om desinformatie tegen te gaan
- Wees alert: Let op sensationele en onnauwkeurige koppen. Zoek naar diepgaande berichtgeving en vermijd sensatie.
- Leer desinformatie herkennen: Let op emotioneel geladen taal en vage formuleringen. Kies voor duidelijke en goed onderbouwde berichtgeving.
- Controleer de bron: Gebruik betrouwbare nieuwsbronnen, vooral nu er meer desinformatiecampagnes zijn voor de Europese verkiezingen. Controleer of de bron helder en betrouwbaar is.
- Factcheck: Controleer of een bericht klopt voordat je het deelt, vooral op sociale media. Deel berichten die gecontroleerd zijn door factcheckers.
- Vergelijk berichten: Vergelijk nieuws uit meerdere betrouwbare bronnen om manipulatie en verkeerde informatie te herkennen.
- Eerst denken, dan pas delen: Deel berichten niet zomaar op sociale media. Bekijk de details en beoordeel de betrouwbaarheid van de bron.
- Controleer foto's en video's: Wees kritisch over beeldmateriaal bij nieuwsberichten. Controleer of foto's en video's betrouwbaar zijn en in de juiste context worden gebruikt.
- Blijf op de hoogte: Leer over de strategieën van desinformatiecampagnes, vooral bij verkiezingen. Gebruik betrouwbare bronnen zoals EUvsDisinfo en EUDisInfoLab om op de hoogte te blijven.
- Moedig kritisch denken aan: Stimuleer een cultuur van kritisch denken en mediawijsheid in je gemeenschap. Om zo weerbaarder te worden tegen desinformatie.
- Meld verdachte inhoud: Meld gevallen van desinformatie en haatzaaiende uitlatingen aan de belangrijke autoriteiten en platforms.