Woorden doen er toe

Column burgemeester H.A. Lambooij

Enige tijd geleden stonden wij in ons gemeentehuis stil bij het onderwerp “taal”. Een belangrijk en leuk onderwerp. Er werd nagedacht over taal als middel om de verbinding te maken met elkaar. Niet alleen met collega’s onderling maar zeker ook met u en jou.

Steeds weer blijkt dat iedere beroepsgroep zich bedient van een eigen woordenschat, doorgaans “jargon” genaamd. We kennen allemaal wel de teksten uit bijvoorbeeld akten van een notaris. De daarin gebruikte taal is voor iemand die het notariaat niet goed kent bijna niet te lezen, laat staan te begrijpen.

Het is vanzelfsprekend van groot belang dat er in een gemeentehuis wordt gecommuniceerd in een voor iedereen begrijpelijke taal. Dat is voor professionals best lastig. Voor hen is de vaktaal immers normaal en vanzelfsprekend. Soms zijn moeilijke woorden en ingewikkelde termen onvermijdbaar omdat die direct uit een wet of voorschrift komen. Het is dan van belang dat onze ambtenaren zich dat realiseren en één en ander verduidelijken.

Zelf mocht ik tijdens de “week van de taal” een dictee afnemen. Een aantal ambtenaren hadden zich daarvoor vrijwillig aangemeld en offerden een deel van hun pauze op om aan het dictee deel te nemen. Het was een pittig dictee maar de resultaten vielen mij zeker niet tegen.

Ik vraag mij wel af wat de resultaten zouden zijn geweest wanneer we willekeurige jongeren zouden hebben gevraagd om deel te nemen. Zij bedienen zich vaak van een voor mij onnavolgbare taal die vooral bestaat uit afkortingen. Afkortingen, die ik nergens eerder zag. Het is echter wel leuk om vast te stellen dat de door hen gebruikte “sms-, of apptaal” onderling een prima communicatiemiddel blijkt te zijn. Voor hen werkt het kennelijk prima maar bij  een voormalig docent doet het haast pijn aan zijn ogen.

Boven mijn column schreef ik “Woorden doen er toe”. Vanzelfsprekend mag dat zeker ook worden opgevat als een aanbeveling om een belangstellend gesprek aan te knopen met de ander. Wellicht iemand die eenzaam is, iemand die zorgen heeft of verdriet heeft. Zeker in de donkere dagen voorafgaand aan Kerst. Soms kan een enkel opbeurend woord veel voor iemand betekenen.

 

Reageren op deze column?

Graag! Mail naar communicatie@putten.nl met als onderwerp “Fontanusplein 1”.