Weggooien was geen optie
Column wethouder Ewoud 't Jong
Weggooien was er niet bij. Waar ik het over heb? Over eten! Ik hoor het mijn moeder nog zeggen: “Alles moet op!” Opgegroeid tijdens de oorlog, heeft ze als dochter van een groente-boer de waarde van eten met de paplepel ingegoten gekregen. Er waren toen - en nu! - veel mensen bekend met honger. Thuis aten ze de groenten die ze niet meer konden verkopen gewoon op, lekker of niet. Weggooien was geen optie.
All you can eat
Het contrast met toen is groot. De restaurants waar je onbeperkt kan eten voor een vaste prijs zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten. De impliciete boodschap is dat de hoeveelheid eten op je bord niet uitmaakt, omdat er toch genoeg eten is. Schep naar hartenlust op. En nog eens. En nog eens… Laat gerust ook wat staan, wanneer je ogen groter blijken te zijn dan je maag. Gelukkig zie ik steeds vaker dat er in dat geval extra kosten in rekening gebracht worden.
Voedselzekerheid versus voedselverspelling
Behalve in het dagelijks leven kom ik als wethouder ook met deze thema’s in aanraking. Regelmatig spreek ik agrariërs en zij benadrukken vaak het belang van voedselzekerheid. Genoeg, gezond en veilig voedsel voor iedereen. Daarvoor voelen zij zich verantwoordelijk. Daarom willen zij ook geen voedsel verspillen en gaan zij zuinig om met het voedsel dat zij produceren. Elke kilogram verspild voedsel staat gelijk aan 4,5 kg CO2 of 7000 liter water of 7 euro! Dat weet ik door Orbisk. Nooit van gehoord? Ik ook niet tot voor kort.
Grip op je afvalstroom
Orbisk helpt professionele keukens grip te krijgen op afvalstromen. Wat laten mensen op hun bord liggen en wat blijft staan op het buffet? Met een camera boven de afvalbak die op een weegschaal staat, wordt al het voedsel dat je weggooit met hulp van AI, artificial intelligence, herkend en vastgelegd. Met die informatie kan je slimmer inkopen en actief voedselverspilling tegengaan.
Foodvalley en Bowling- & Partycentrum Putter Eng
Door de Foodvalley wordt een aantal bedrijven de kans geboden om dit te doen. Sinds enkele weken is Bowling- & Partycentrum Putter Eng met dit systeem aan de slag. Dat vind ik mooi. Bij de aftrap proefde ik het enthousiasme. Ze zijn al langer bewust bezig met voedsel, maar meten is weten! Ik ga het met belangstelling volgen! En wat doet u? De gft-zak hoeft namelijk echt niet vol!
Reageren op deze column?
Graag! Mail naar communicatie@putten.nl met als onderwerp “Fontanusplein 1”.