Verhalen doorgeven

Column wethouder Bertus Cornelissen

Het was een bijzonder moment; de aanwezigheid van de koning bij de razziaherdenking. Ik hoorde veel positieve reacties op zijn komst naar Putten. De herdenking van de razzia zet mij ook elk jaar weer even stil. Mijn opa, Bartus Cornelissen, werd samen met zijn broer weggevoerd. Maar mijn opa wist samen met enkele anderen uit de trein te springen. Dankzij zijn moed besta ik. Dat besef maakt mij best nederig.

Blijven vertellen

In Putten hebben veel families hun eigen verhaal. Elk verhaal is anders, maar het is belangrijk om ze te blijven vertellen. Want alleen door dit soort verhalen te blijven vertellen, blijft de geschiedenis levend. Het zorgt ervoor dat wij ook in de toekomst de razzia blijven herdenken. Nieuwe manieren om verhalen door te geven, zijn ook waardevol. Zelf vond ik de podcast ‘We vergeten Putten’ heel indrukwekkend.

Rijke historie

De geschiedenis van Putten is meer dan alleen de verhalen uit de oorlog. Want Putten heeft een rijke historie. We hebben ook duizenden jaren oude grafheuvels en prachtige landgoederen dankzij het adellijke grondbezit. Ook in de plannen die we als gemeente maken, willen we de verhalen van Putten doorvertellen. Een mooi voorbeeld is de gebiedsvisie voor de Brinkstraat, waarover we afgelopen week in de raadscommissie spraken. We hebben het over wonen, parkeren en groen, maar ook over de kwaliteit van het gebied.

Geschiedenisles

Eeuwen geleden stond in dit gebied de Kelnarij, zeg maar het ‘administratiekantoor’ van waaruit het klooster Abdinkhof in Paderborn hun grondbezit in Putten beheerde. De namen van de mensen die er werkten, zogenaamde kellenaars, zoals Bruno Fabricius, Andreas Leysborn,  Arnt Venlo en Liborus Molitor, zijn nu terug te vinden in de straatnamen. Zo komt het verleden terug in onze plannen. Ik geef toe dat dit wel heel veel op geschiedenisles lijkt, maar ik heb wel in twee zinnen acht Puttense straatnamen verklaard.

Zichtbare verhalen

Wanneer we met het gebied aan de Brinkstraat aan de slag gaan, wil ik graag onderzoeken hoe we deze verhalen zichtbaar kunnen maken. Misschien door de Kelnarij te herbouwen, of door de contouren van het gebouw in de bestrating zichtbaar te maken. Dat ligt nog open. Maar het is een verhaal dat Putten mede heeft gevormd. En dus de moeite waard is om door te geven aan toekomstige generaties.

 

Reageren op deze column?

Graag! Mail naar communicatie@putten.nl met als onderwerp “Fontanusplein 1”.