Samen tegen eenzaamheid
Column wethouder Jim van den Hoorn
Bryan Vreijsen plaatste in 2019 een tweet op (het toen nog hetende) Twitter. Ik citeer: “Voel me dagelijks alleen. Ik zou graag iemand hebben om leuke dingen mee te doen. Het is moeilijk om aansluiting te vinden in de maatschappij, omdat er naar mijn gevoel te veel van me wordt verwacht." Wat een lef, durf en moed is hiervoor nodig geweest. De tweet ging viral en Bryan kreeg duizenden reacties en richtte uiteindelijke Brabant Maatjes op.
Indrukwekkend verhaal
Tijdens de Week tegen Eenzaamheid gaf Bryan voorlichting op Groevenbeek Putten. Ik was aanwezig bij één van zijn sessies en vond zijn verhaal enorm indrukwekkend. Hij vertelde over de gevolgen van pesten, verslaving, verwaarlozing en suïcide. Ook sprak hij over onzekerheid, schaamte en een negatief zelfbeeld. Maar wat vooral naar voren kwam, was de diepe behoefte die wij allemaal delen: liefde, geborgenheid, en het gevoel dat we gezien worden.
Een groot probleem
Eenzaamheid is niet alleen emotioneel zwaar, het is ook schadelijk voor de gezondheid. Het vergroot de kans op overlijden net zo veel als het roken van 15 sigaretten per dag. Het is zelfs schadelijker dan alcoholisme en obesitas. Toch blijft eenzaamheid vaak een taboe. Mensen schamen zich ervoor. Sinds 2018 probeert de overheid eenzaamheid te verminderen met het actieprogramma 'Eén tegen Eenzaamheid'. Ook in onze gemeente werken we hieraan mee.
Samen eenzaamheid doorbreken
Wat ik van Bryan heb geleerd, is dat niemand in zijn eentje de cirkel van eenzaamheid kan doorbreken. Het kost ontzettend veel moed om hulp te vragen, zoals hij dat deed. Daarom is het zo belangrijk dat we in ons dorp activiteiten en initiatieven hebben die mensen helpen uit hun isolement te komen. Dit doen we samen met maatschappelijke organisaties en partners.
Het begint bij onszelf
Het bestrijden van eenzaamheid hoeft niet groots te zijn. Het begint klein, bij onszelf. We kunnen allemaal iets doen door simpelweg aandacht te hebben voor elkaar. Een praatje maken met de buurman, een uitnodiging voor een kop koffie, een vriendelijk woord. Die kleine gebaren maken een groot verschil. Samen zorgen we ervoor dat niemand zich alleen hoeft te voelen.
Reageren op deze column?
Graag! Mail naar communicatie@putten.nl met als onderwerp “Fontanusplein 1”.