Het is niet altijd wat het lijkt
Column wethouder Jim van den Hoorn
De aankomst van Sinterklaas is altijd een feest. Voor mij markeert het ook de start van de laatste periode van het jaar. Het is een tijd vol tradities, zoals sinterklaasavond, kerst en oud en nieuw. Reclames en kerstfilms maken ons wijs dat dit een gelukkige tijd is voor iedereen. Maar geldt dat wel voor iedereen?
Gelukkig lijken
Op sociale media delen we vooral de hoogtepunten van ons leven. Een mooie vakantiefoto, een gezellig etentje met vrienden of een fantastisch weekend. Bij die berichten gebruiken we vaak woorden als ‘geweldig’ en ‘superleuk’. Waarom? Misschien om te laten zien dat we voldoen aan de norm: gelukkig zijn. Maar de minder mooie momenten blijven verborgen. Niemand plaatst de mislukte familiefoto of vertelt dat je net bent uitgevallen tegen je kinderen.
Masker opzetten
Ook in gesprekken dragen we een masker. Hoe vaak antwoorden we op de vraag: ‘Hoe gaat het?’ met: ‘Prima hoor’, zelfs als dat niet waar is? We willen de ander niet belasten met onze zorgen, of we voelen dat eerlijk zijn ongemakkelijk is. Dus kiezen we vaak voor een oppervlakkig, positief antwoord.
Feiten
Maar de feiten vertellen een ander verhaal. De werkelijkheid is anders dan het perfecte plaatje. Feiten en cijfers laten zien dat veel mensen achter gesloten deuren te maken hebben met geweld, misbruik of verwaarlozing. Ook in Putten. Dit zijn zware onderwerpen die zorgen voor blijvend verdriet, trauma’s en onveiligheid. Deze problemen spelen ook in onze eigen omgeving.
Samen huiselijk geweld doorbreken
In de gemeenteraad behandelen we binnenkort de regiovisie en uitvoeringsagenda ‘Samen tegen huiselijk geweld’. Hiermee willen we geweld eerder herkennen, doorbreken en schade beperken. Wat mij raakt, is dat het niet altijd lukt om geweld te voorkomen. Vaak gaat dit van generatie op generatie verder. Toch moeten we dat met z’n allen blijven proberen. Door erover te praten, kunnen we de cirkel van geweld doorbreken.
Een oproep aan u
Ik vraag u om het masker af te zetten. Niet voor uzelf, maar voor de slachtoffers die steun nodig hebben. Zij zoeken een veilige omgeving om hun eerste stap te zetten. Samen kunnen we laten zien dat onze wereld niet maakbaar is, maar wel een plek waar we elkaar kunnen helpen.
Reageren op deze column?
Graag! Mail naar communicatie@putten.nl met als onderwerp “Fontanusplein 1”.