Erkenning voor geboorte of later

Als u niet getrouwd bent en samen een kind heeft, kan de vader het kind erkennen. Door de erkenning krijgt uw kind een wettelijke vader. U kunt het kind op verschillende momenten erkennen:

• voor de geboorte (erkenning ongeboren vrucht)
  • tegelijk met de geboorteaangifte
  • op een later moment

Als het kind jonger is dan 12 jaar, heeft u schriftelijke toestemming nodig van de moeder. Is het kind tussen de 12 en 16 jaar dan heeft u de schriftelijke toestemming nodig van moeder en kind. Als het kind ouder is dan 16 jaar heeft u alleen de toestemming van het kind zelf nodig.

Als u een kind heeft erkend, betekent dat niet dat u ook het ouderlijk gezag heeft. Wilt u dat uw kind dezelfde achternaam krijgt als de vader? Kijk voor meer informatie bij Naamskeuze bij erkenning.

De belangrijkste voorwaarden bij het erkennen van een kind zijn:

• De vader is 16 jaar of ouder.
  • De vader is geen familie van de moeder.
  • Er zijn niet al twee ouders.
  • De erkenner moet toestemming van de kantonrechter hebben als hij onder curatele staat.

De erkenning van een kind is kosteloos.

Een afschrift of uittreksel uit de burgerlijke stand kost € 12,85 (tarief 2017).

Een afschrift of uittreksel uit de burgerlijke stand kost € 12,80 (tarief 2016).

Aanvraag

De man erkent het kind bij de gemeente waar het kind geboren is.

Gemeente Putten

T.a.v. Burgerzaken

3880 AKĀ  PUTTEN

T (0341) 359 674 of 359 675