Nationale Herdenking bij monument aan de Engweg

Op donderdag 4 mei 2017 vindt de Nationale Herdenking in Putten plaats bij het monument op de Oude Algemene Begraafplaats aan de Engweg/Molenstraat.

Foto van monument op de Oude Algemene BegraafplaatsStille tocht

De herdenking start om 19.45 uur met een stille tocht vanaf de oude ingang van de begraafplaats aan de Molenstraat. De weg naar de plaats van de plechtigheid wordt te voet en in volkomen stilzwijgen afgelegd. Vlaggen en vaandels worden niet meegevoerd en er worden geen toespraken gehouden.

Herdenking

Nadat Excelsior een aantal minuten voor 20.00 uur twee coupletten van een koraal heeft gespeeld, volgen om 20.00 uur de twee minuten van stilte en bezinning. Bij de plechtigheid geeft een trompetsignaal het begin en einde van de twee minuten stilte aan. Van 19.45 uur tot 30 seconden voor 20.00 uur zullen de klokken van de kerken luiden.

Na de twee minuten stilte legt burgemeester Lambooij samen met zijn echtgenote namens het gemeentebestuur een krans. Namens de Puttense scholen leggen Iris van Oostveen en Nicole de Jong van de Protestants Christelijke Basisschool De Pelikaan een krans. Ook andere instanties leggen een krans/bloemstuk bij het monument, zoals de Stichting Oktober 44 en een delegatie van loopgroep De Samenloop die het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen ophaalt. De plechtigheid bij het monument eindigt met het spelen en zingen van het Wilhelmus.

Na afloop van de plechtigheid speelt Excelsior nog een aantal koralen. Omstanders kunnen dan bloemen bij het monument leggen.

Herdenkingsbijeenkomst

Voorafgaand aan de herdenking is op donderdag 4 mei 2017 een herdenkingsbijeenkomst in de Gereformeerde kerk (Achterstraat 39). Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door samenwerkende kerkgenootschappen in samenwerking met de gemeente. De bijeenkomst begint om 19.00 uur. Voorganger is ds. R. Bos. Na afloop lopen de aanwezigen naar de Oude Algemene Begraafplaats om de herdenking bij te wonen.

Vlag halfstok

Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang hangen bij het monument en van alle openbare gebouwen de vlaggen halfstok. Bij zonsondergang dienen alle vlaggen ingehaald te worden.