Meer kansen op de arbeidsmarkt door oud textiel in de gemeente Putten

Kleding/textiel en draagbare schoenen biedt u vast al afzonderlijk aan. Immers textiel en leer kunnen goed worden hergebruikt.

Zelfs als de spullen niet meer draagbaar zijn, kunnen de stoffen worden bewerkt tot nieuwe vezels en garen, zodat ze een tweede leven krijgen. Dit is goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. U kunt textiel en schoenen namelijk gratis aanbieden in de ondergrondse kledingcontainers en via huis-aan-huis kledinginzameling. Oud textiel brengt geld op. Dit zorgt ervoor dat de kledinginzameling kan worden betaald. Bovendien kan de afvalstoffenheffing hierdoor laag blijven.

Regionaal sorteercentrum

Wist u dat in de textielinzameling en -sortering veel regionale banen zijn gecreëerd? Sinds mei 2016 is in de gemeente Harderwijk een regionaal sorteercentrum gebouwd. Het textiel dat u aanbiedt in de ondergrondse kledingcontainers van Sympany wordt hier gesorteerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er werken nu ongeveer 30 mensen die de inhoud van de containers verdelen in diverse stromen (bijvoorbeeld jeans, jassen, t-shirts, knuffels of schoenen), en kwaliteiten (herdraagbaar of te verwerken tot nieuwe materialen). Deze 30 medewerkers komen uit de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten.

Vier keer per jaar huis-aan-huis inzameling

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om ook de huis-aan-huis inzameling zelf te gaan doen. Deze inzameling wordt gedaan door een groep medewerkers van de Gresbo samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de jaren 2017, 2018 en 2019 zal één van de inzamelronden – net als voorgaande jaren – worden georganiseerd door de stichting paardensport voor gehandicapten. Vier keer per jaar – in februari, mei, september en november – vindt een inzamelronde plaats Een week voor de inzamelronde ontvangt u een textielzak in de brievenbus met aanwijzingen en de ophaaldag. Vanaf 2018 worden deze ophaaldagen ook opgenomen in de afvalwijzer en de app ‘Afvalwijzer’ van AddComm.