Gemeente Putten steunt Kamp Amersfoort

Vrijdag 8 september 2017 bezocht de gemeenteraad Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

In de periode 1941 tot 1945 hebben ongeveer 37.000 gevangenen voor korte of langere tijd vastgezeten in dit doorgangs- en strafkamp. Onder hen waren de 659 mannen die bij de razzia van 1 en 2 oktober 1944 uit Putten zijn weggevoerd. Jaarlijks herdenken wij op 2 oktober deze donkere periode uit onze geschiedenis, waarvan de wonden nog steeds merkbaar zijn.

Het raadsbezoek aan Kamp Amersfoort was indrukwekkend en overweldigend. Hoewel het kamp na de oorlog is ontmanteld, is de beklemming voelbaar gebleven. Het motto van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort is ‘herinneren, bezinnen en leren’. De stichting is opgericht om de herinnering levend te houden aan wat zich in de jaren 1940-1945 in en rondom Kamp Amersfoort heeft afgespeeld.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de stichting te ondersteunen in haar doelstelling door jaarlijks een bedrag van € 659,00 (één euro voor iedere weggevoerde) over te maken.

Stille tocht

Woensdag 11 oktober 2017 organiseert Kamp Amersfoort een Tocht van Vrees en Hoop, een stille tocht van het kamp naar het station. Talloze keren liepen de gevangenen deze route. Woensdag 11 oktober 1944 vertrok een groep van ruim 1.400 gevangenen, waaronder 601 mannen uit Putten, naar het station. Ze werden met de trein afgevoerd naar concentratiekamp Neuengamme. Slechts weinigen van hen overleefden de oorlog.

Als eerbetoon lopen burgemeester Lambooij, wethouder Priem en gemeentesecretaris Contant mee aan deze tocht.

Nabestaanden en belangstellenden kunnen zich aanmelden om mee te lopen. De stille tocht start om 18.00 uur bij Kamp Amersfoort en is ongeveer 4 km. Aanmelden kan via de website van Kamp Amersfoort.