Fietsroutenetwerk Veluwe geopend

Op vrijdagmiddag 19 mei gaven 20 Veluwse gemeenten en de provincie het officiële startsein voor het gebruik van het sterk verbeterde Fietsroutenetwerk op de Veluwe.

Foto van fietsknooppuntenbordVoor de opening werd een stukje route gefietst van Elspeet naar Uddel en zo kwamen de fietsers langs het symbolische eerste knooppunt: Knooppunt 01.
Bij het Uddelermeer onthulden Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk samen met wethouder Esther Heutink van Ermelo en wethouder Harjo Pinkster van Voorst een routepaneel.

Het fietsroutenetwerk Veluwe is verbeterd en uitgebreid naar 2050 kilometer en 575 knoop­punten. De routes zijn in twee richtingen te fietsen. In het nieuwe ontwerp is beter rekening gehouden met het ontsluiten van recreatiebedrijven, horeca en bezienswaardigheden. Nog steeds brengt het fietsroutenetwerk de fietsende toerist naar de plekken op de Veluwe waar volop genoten kan worden van natuur en landschap. Twintig Veluwse gemeenten en de provincie Gelderland investeren zo in de toeristische infrastructuur en de beleefbaarheid van de Veluwe binnen de context van de gebiedsopgave Veluwe-op-1.

De inspanningen voor het vernieuwde fietsroutenetwerk pakten positief uit voor de tweejaarlijkse Kwaliteitsmonitor fietsregio’s. Door de wijze waarop beheer en onderhoud van het routenetwerk wordt aangepakt krijgt de provincie Gelderland het maximum aantal sterren. Fietsen op de Veluwe wordt daarmee een vijf-sterren-beleving!

Wethouder Roelof Koekkoek: “Met het verbeterde fietsroutenetwerk is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan. De route komt nu ook door het centrum en dat is gunstig voor de (horeca)ondernemers in ons dorp. Om het fietsen in Putten nog verder te verbeteren, willen we ook nog een aantal fietspaden opknappen. Het fietspad Donkeresteeg is inmiddels verbreed en van betonverharding voorzien. Ook zijn er plannen om het fietspad over de Zeedijk en langs de Postweg aan te passen.”

Personen die bij VVV Putten een nieuwe fietsknooppuntenkaart van de Veluwe kopen, krijgen bij inlevering van hun oude fietskaart een korting van € 1,50.

De werkzaamheden vonden plaats van februari tot en met april zodat bij de start van het toeristenseizoen, de fietsers gebruik kunnen maken van het sterk verbeterde systeem. In totaal zijn er 9000 fietsbordjes geplaatst en 575 informatiepanelen. Achtergrondinformatie over de routes is te vinden op de website www.routesopdeveluwe.nl. Via deze website kunnen kaarten van het nieuwe ontwerp worden gedownload. Intussen hebben verschillende cartografen nieuwe plattegronden op de markt gebracht.

Opening fietsroutenetwerk

Groepsfoto